Spanning en ontspanning

Soms vinden we het spannend om ons te uiten. Spreken in het openbaar, ons uitspreken als iets niet goed voelt of überhaupt om onze stem te laten horen. De spanning kan ons er dan van weerhouden te doen wat we willen. Stemexpressie kan je helpen hiermee om te gaan. Hoe kunnen we spreken en klinken zonder ons door onzekerheid of spanning te laten remmen?

We onderzoeken de spanning. Hoe voelt ze en waarom is ze er? De spanning heeft een reden. Het wil ons beschermen tegen oordelen en andere negatieve reacties. Ooit was dat misschien ook nodig. De spanning mag er dus ook zijn, het heeft goede intenties. Wat gebeurt er als we de spanning mee laten klinken? Bij stemexpressie klinken we wat er is, dus als er spanning is, klinken we spanning! En juist dat kan ruimte geven, en ontspanning. Het maakt ons klinken meer bezielt.

Vaak is die spanning er ook onbewust, we hebben het zelf niet altijd door. Dan kan het helpen te leren voelen hoe het ook anders kan. Leren hoe ontspanning voelt. En hoe je ontspannen je stem kunt laten horen. Hoe je ruimte kunt geven aan je stem, zonder deze onder spanning te zetten. Leer jezelf ontspannen te uiten. Voluit, zonder belemmering!

In de veilige context van dit tweeluik stemexpressie gaan we oefenen met spanning en ontspanning.

Wanneer: 27 februari en 12 maart; 19:30-22:00 uur

Waar: Cultureel centrum EdanZ
Van Oldenbarneveltlaan 6, Groningen

Prijs € 40,-