Workshop ‘Zeg het in Jabber’

‘Jabber’ is het gebruik van een niet bestaande taal. Een brabbeltaal, een opeenvolging van gearticuleerde klanken in niet bestaande samenhang. Wat we vaak gebruiken wanneer we ‘praten’ met baby’s. In het Nederlands noemen we het ook wel Koeterwaals, in het Engels ook wel Gibberish.

Spreken in Jabber kan heel bevrijdend zijn, het haalt vaak een expressieve en speelse stijl van uitrukken in ons naar boven. Jabber is bij uitstek een geschikte taal om de onophoudelijke stroom van gedachten in ons hoofd uit te drukken zonder je ermee te identificeren. Zo kan er stilte in ons hoofd ontstaan. Op die manier wordt het ook wel als meditatie ingezet (de No-Mind meditatie).

Tegelijk kunnen we soms dingen in Jabber uitdrukken die we in ‘gewone’ taal niet goed onder woorden gebracht krijgen. We zeggen wel eens ‘ik heb er geen woorden voor’ of ‘ik ben sprakeloos’. Zouden we dat wel in Jabber kunnen uitdrukken?

Een speelse middag waarin we de mogelijkheden onderzoeken ons uit te drukken in Jabber. Geef je over aan de stroom van woordeloze klanken. Druk uit wat je altijd al had willen zeggen, maar nooit de woorden voor wist te vinden. Maak jezelf verstaanbaar op een manier die je nog niet eerder hebt ervaren.

Wanneer: 23 maart, 13:00-17:00 uur

Waar: Cultureel centrum EdanZ
Van Oldenbarneveltlaan 6, Groningen

Prijs € 45,-