Over mijn benadering

“Voelen kun je leren en doe je met je lichaam én je geest”

In onze maatschappij wordt een sterke, eenzijdige nadruk gelegd op de cognitieve ontwikkeling. Maar we zijn zoveel meer! En ook op die vlakken kun je gewoon dingen leren. Je kunt leren voelen, je kunt je aandacht trainen, je kunt jezelf beter leren begrijpen, je kunt leren beter in contact te blijven met je lichaam, je kunt patronen leren doorzien, je kunt langzaam (en soms ook heel snel!) vertrouwd raken met deze andere delen van jezelf. En er is vaak nog zoveel te ontdekken. Je voelt meer dan je denkt!

Heb je het gevoel dat je lastig bij je gevoel kan? Of raak je juist soms volledig overprikkeld? Door vaardigheden in het voelen te ontwikkelen, leer je beter voelen, maar ook beter omgaan met prikkels. Aandacht geeft ontspanning, ontspanning geeft ruimte voor aandacht. Lijk je soms weinig te voelen, snap je soms niet wat je voelt? Of val je vaak in emoties, zonder te begrijpen waarom? Door je denken en voelen samen te brengen, worden vaak dingen helder wat met een van die twee niet zou lukken. En dit kun je dus leren.

Dit doe je uiteindelijk zelf. Net als elk ander leerproces in het leven. Maar ik kan je hier wel bij helpen. Door met jou mee te kijken, je oefeningen aan te reiken, je soms wat uit te dagen, door je eigen begrip uit te diepen, door samen te reflecteren.

Maar mijn belangrijkste rol hierbij is een veilige omgeving voor jou te creëren. Een omgeving waar jij op jouw tempo de stappen kunt zetten die voor jou kloppen. Op die manier kun je wennen aan het toelaten van je ervaringen, hoe spannend of overweldigend die soms ook voelen.

Ik werk met het lichaam, de adem en met de stem als ingang voor persoonlijke processen. Dit doe ik zowel individueel als in groepsverband.

>> Meer mijn werkwijze