Over stemwerk

“De stem is een geweldig instrument. Zowel voor zelfonderzoek als voor zelfexpressie”

De stem is sterk verbonden met onze emoties. Je stem geeft heel duidelijke feedback over hoe je je op dat moment voelt. Als je goed voelt, kun je je stem in je lichaam voelen resoneren, meetrillen. Hoe ontspannener je bent, hoe meer er resoneert. Je kunt heel veel horen door goed naar jezelf te luisteren terwijl je klinkt. En je kunt verbinden met anderen door samen te klinken. Tegelijk hebben we vaak ook veel oordelen en angsten op het gebruiken van onze stem. We vinden het vaak lastig onze stem te laten horen.

In stemwerk gebruiken we de stem als instrument. Een instrument om jezelf mee uit te drukken, maar net zo goed een instrument om jezelf mee te onderzoeken. In stemwerk klinken we met de stem. Dit is wat anders dan zingen. Het gaat hierbij niet om goed of fout, mooi of lelijk. Juist niet. Het gaat erom dat we ermee uitdrukken wat er is. En dat kan heel rustig en lyrisch zijn, maar ook heel rauw en wringend.

Vaak zitten we vast in oude overtuigingen. Ook letterlijk, aangezien deze overtuigingen zich ook in ons lichaam hebben vastgezet. Dit voel je als spanning of zelfs verkramping in je lichaam. Stemwerk kan helpen om weer beweging te krijgen in deze mentale en fysieke patronen. Letterlijk door de fysieke resonantie die te voelen is in je lichaam wanneer je je stem laat klinken. En figuurlijk doordat je leert hoe het is om je wél te laten horen. Stemwerk kan helpen emoties te doorvoelen en een plek te geven.

Naast dat stemwerk je kan helpen bij allerlei persoonlijke thema’s vinden veel mensen het ook gewoon erg lekker om te doen (nadat ze eerst de drempel hebben durven nemen…). Klinken met elkaar kan een hele mooie en verbindende ervaring zijn. Het gebruik van de stem voor verbinding en saamhorigheid in de groep is niet voor niets veel ouder dan het gebruik ervan voor taal. Denk aan de muziek en het zingen in tribale samenlevingen.

Thema’s die o.a. bij stemwerk aan de orde kunnen komen zijn zelfexpressie, ruimte innemen, spanning en ontspanning, mentale en fysieke patronen, aandacht, emoties verwerken, dienen en gediend worden, afstemmen, individualiteit en groepsbeleving, lichaamsbewustzijn, blokkades, lichaamshoudingen, …

Vanuit verschillende tradities heb ik het stemwerk ontdekt. Na meerdere workshops en trainingen gedaan te hebben in de traditie van Jan Kortie (Stembevrijding), heb ik een tweejarige training bij Marius Engelbrecht gevolgd (Stemexpressie). Ook ben ik bekend met de benadering van Soulvoice® van Karina Schelde.

Ik bied workshops aan vanuit stemwerk en een-op-een coaching, waaronder het stemwerk traject ‘Jouw stem, jouw leven’.

Naast met de stem werk ik ook veel met de adem als ingang voor persoonlijke processen.

>> Meer over werken met de adem